Witvis

 

 

HET VERLEIDEN VAN DE RIETVOORN MET EEN VLOK

Rietvoorn vissen

 

Immers, de wijsneuzige lieden waar ik op doel, verkondigen luid en duidelijk dat kanjervoorns heden ten dage alleen nog buit zijn te maken met behulp van een vliegvisuitrusting die minstens een maandloon kost.

Gezwam in het kwadraat, hoewel -en dat zeg ik eerlijk- de feiten de vliegaanbidders die ik bedoel gelijk lijken te geven. Want niet alleen lees je zelden of nooit meer iets over "vlokvissen", ook het aanbod der winkeliers voor wat betreft het juiste materiaal, is bedroevend.

Daarom wil ik eens het moderne ruisvoornvissen met de werphengel belichten. Het gaat hierbij ongetwijfeld om de mooiste vis der Lage Landen, om oersterke goudkleurige kanjers met vinnen van vlammender nagellakrood dan Cute ooit bedacht.

Vissen op ruisvoorns is nog steeds een van de plezierigste manieren van hengelen. Niet alleen omdat de vissen zo mooi zijn, maar ook omdat ze sterk zijn algemeen voorkomen en natuurlijk omdat je ze met wat geluk - alle vissers die volhouden kunnen op geluk rekenen, wist U dat ? - in behoorlijke aantallen kunt vangen.



Maat

Eerst iets over de afmetingen, dit om misverstanden meteen al de kop in te drukken. Hier en daar wordt er naar mijn smaak wat ál te gemakkelijk gesmeten met lengtes. Het lijkt er wel op dat onze kakelverse vliegvissers niks anders doen dan aan de lopende band voorns van 35 tot 40 cm vangen.
En allemaal, hoe kon ik het vergeten, natuurlijk aan de droge vlieg, want dat achten beginners, geheel ten onrechte, het mooist.

Neem nu alstublieft van mij aan dat er dagen en soms wel weken voorbij gaan voordat je een rijer boven de 35 haakt. Kanjers zijn, om welke vissoort het ook gaat, namelijk altijd schaars.

Visstanden kan men beschouwen als een piramide. Onderop aan de basis vele kleintjes, in het midden een laag "knappe" voorns (boven de 25 cm), terwijl het topje bestaat uit "bakken" van 30 tot 40 en nog meer centimeters.

Het is evenwel klinkklare onzin te menen dat men die knapen alleen met de vlieg zou kunnen vangen. Ik zou haast zeggen ‘integendeel’. Men dient voornvissen met de werphengel te verdelen in twee soorten: die op meren, plassen en brede weteringen en die in de polder, in wateren dus die ondiep zijn en die in het zomerseizoen stijf staan van de planten. Deze verdeling is noodzakelijk in verband met de tactiek, want het hengelmateriaal voor beide ruisvoornvisserijen kan gelukkig, op een enkele aanpassing na, gelijk blijven.


Eten
Vandaar dat we eerst de spullen onder de loep nemen, te beginnen bij het aas. Ruisvoorns zijn met een enorm scala aan aassoorten te vangen. Ik noem mestpiertjes, deeg, korsten, aardappel, boilies, mals, maden en vlokken. Volgens mijn ervaringen vangen de beide laatste het beste. Voorkeuren heb ik eigenlijk niet. Wat veel meer zegt.... de voorn evenmin!
Ik heb kanjers gevangen op maden én op vlokken. Men doet er daarom verstandig aan beide aassoorten mee te nemen. Bewaar maden thuis in de koelkast (let op: Uw omgeving behoeft niet alles te weten) en stop daar overgebleven exemplaren eveneens in.

Het is gebruikelijk te beweren dat maden goed levend dienen te zijn en voortdurend moeten kronkelen om de voorn te lokken. Zal best! Toch heb ik met mijn vismaat enkele jaren geleden bovenmatig goed gevangen aan.... dode maden! Ik bedoel maar .

Voordeel van maden is ongetwijfeld dat ze zo lekker op de haak houden. Dit is bij verre worpen, die krachtig worden aangezet, belangrijk. En het ook belangrijk aan het eind van de dag, als het brood rul is geworden en u gedroogd. Het blijft dan nog maar amper op de haak zitten.


Kleur
Witbrood scoort oudergewoonte het hoogst en het is bij geroutineerde vlokvissers het meeste in trek, hoewel ook bruin uitstekend vangt. Het succes van een visdag staat of valt met de kwaliteit van het brood.
Neem niet domweg aan dat de lunch die men U overreikt een uur tevoren uit de oven kwam. Test het, voel het, eet er desnoods een stuk van op. Vaak wordt men genept met diepvriesbrood!
Oud brood betekent ellende, omdat het aan een stuk door van de haak valt tijdens de worp, of eenmaal te water zich veel te snel van de haak lost.

Gesneden fabrieksbrood -met lekker veel varkensvet erin om het "vers" (haha) te houden- bevalt het best. Reken per man per dag op minstens één brood. Verpak het per halfje in een plastic zak en die weer in een enigszins klamme (natgemaakte en weer uitgewrongen) doek.
Brood kan worden gebruikt als korst of als vlok. Een korst monteert men door de haak er doorheen te steken vanaf de buitenkant, waarna men de haak punt draait en die weer terugtrekt in het zachte kruim.

Een vlok maakt men door een pluk kruim uit het brood te pulken, in het midden ervan de haak te leggen en nu het brood "dicht te vouwen”. Ietsiepietsie aandrukken en er kan worden gevist. Ververs zowel vlokken als korsten geregeld. In principe werkt men met brood maar één keer.
Zit de vlok of de korst na het binnendraaien nog steeds op de haak, dan kneep U het te vast aan. Los en luchtig - dat is je ware.

Let goed op de aanwezigheid van eenden en overige watervogels. Speciaal wanneer met de korst wordt gevist. Wanneer U de ellende eenmaal ervaren heeft zo'n exemplaar aan de haak te krijgen, weet precies wat ik bedoel.


Fors
Het hompje brood op de haak moet niet alleen vers zijn, maar vooral groot. Moppen van 3 x 3 of 4 x 4 cm mogen gerust, zijn zelfs aan te bevelen. Ook met maden niet pietluttig zijn. Hang er gerust tot tien stuks toe op d haak. Voorns hebben namelijk iets menselijks. Net zoals U Liever een biefstuk hebt die royaal aan twee kanten over de rand van Uw bord hangt, zo heeft ook de rietvoorn graag een ferme hap.
En ook de toevalstreffers die je bij het ruisvoornjagen soms ontmoet, zoal brasems, zeelten en karpers, eveneens. Groot aas vereist een dito haak, liefst eentje met een lange steel. Die zet men gemakkelijker en die maakt het onthaken eenvoudiger.

De Mustad 270 H bevalt prima. Maten 2, 4 en 6, liever niet kleiner, want dan wordt het haken van grote vis een treffer. Dat is een bewezen feit.

Ik nam eens een geroutineerde zeevisser mee die niet in de afmetingen van mijn voornhaken geloofde. Hij monteerde kleinere. Het resultaat; hij ving alleen aasvisjes en ging pas, net als ik, "bakken" vangen toen hij weer overschakelde op haak nr. 4.

Ook VMC voert een uitstekende voornhaak, de 9011 (tot maat 2) en al die 'Japanners' - lekker dun, kleine weerhaak - moet men evenmin uitvlakken. Bevestig de haak zodanig dat de lijn het bledje aan de buitenkant verlaat en niet, zoals je altijd weer ziet getekend, aan de binnenkant. Juist dáár kan de lijn kapot schuren! Bekijk dat maar eens door een aangeknoopte haak in de hand te houden en aan de lijn te trekken.


Dik
Wat voor soort nylon het beste bevalt? Naar verhouding dikke, die weinig rekt en daardoor het zetten van de haak vergemakkelijkt. Zelf gebruik ik ga maar alvast lachen - meestal 18/00 geharde lijn en - nu kan er gegierd worden - 20 tot 25/00 ongeharde. Ik heb er een dekselse hekel aan lijnen te breken, pennen te verliezen en vis (met een Limerick in de bek) te verspelen vandaar de genoemde diktes.

Om U niet onnodig op kosten te jagen laat ik het gebruik van de Dyneema lijn verder buiten beschouwing.

Neem van mij s.v.p. aan dat een rooie rijer onverschillig staat ten opzichte van lijndiktes. Wat het lood betreft zijn we gauw klaar. Gebruik liever één loodhagel van zeg vijf tot tien gram, dan vijf loodjes van enkele grammen. Reden: meerdere loodjes gooit men geregeld in de war en wat koop je voor die ellende? We komen bij de molen. Vroeger werd steevast een lichtgewicht aangeraden, met een puike slip. Dit "lichtgewicht" is nonsens, omdat men deze term altijd weer verwart met "geringe afmetingen". En kleine molens kunnen we missen als hoofd- en kiespijn.
Minimolentjes bezitten namelijk kleine spoelen en... deze bevorderen het kinken als de lijn door de slip gaat en slips van kleine molens werken door de bank genomen al krakkemikkerig genoeg.
Kies daarom voor een medium model molen. Wat de slip verder betreft: die is voor de rode rijer onnodig. Men schreef vroeger weliswaar graag over "Minutenlange drils van baksteenbrede voorns" doch men leed toen, vermoed ik, veelvuldig aan bepaalde hallucinaties.
Het komt in de praktijk nimmer voor dat een ruisvoorn 18 of 20/00 door de slip trekt.


Landen
Een voorn in het net krijgen is een kwestie van sturen en binnendraaien, vaak met plakkaten wier rond de lijn, als men in polders vist. We hadden het zojuist over de onnodigheid van een slip op de molen voor het vissen op de ruisvoorn, maar een perfecte slip is wel handig voor het geval men een zeelt of karper haakt. En die kans is altijd aanwezig, dus doe Uw keus. Nu de hengel. Er worden speciale "vlokhengels " te koop aangeboden, vaak gebouwd op vliegenblanks. Over het algemeen zijn deze hengels te kort. Een lengte van ruim twee meter minstens, is noodzakelijk.
Mijn favoriete splitcanehengel is de Luxor van Pezon & Michel, die 2,20 meter lang is en tussen de 1½ en 8 gram wegzet. Kittig wegzet. Vist fenomenaal, maar is niet goedkoop.
Laat U niet verleiden tot de aankoop van hengels uit grafiet of glas - dit als cane U te gortig wordt wat de prijs betreft - als die hengels korter zijn dan 2,20 meter, slechts geschikt voor dunne lijn, 10 tot 15/00, en worden geacht moeite te hebben met hogere werpgewichten dan 1 tot 5 gram. Ik acht dit speelgoedstokjes, geschikt voor de vangst van aasvisjes.

U bent dan naar mijn smaak beter af met een lichte snoekbaarshengel die geklasseerd is voor lijnen rond de 20/00. Met andere woorden: de lichte snoekbaarshengel die U allicht al bezit, kan uitstekend dienst doen, mits hij een goed deel langer is dan twee meter.

Lange hengels werpen gemakkelijker, ze zetten vinniger een haak en ze drillen beter. En dat een kleine vis, door de hefboomwerking, op een langere hengel aanvoelt al was het een kanjer - dat wist U al ?


Dobber

Nu de pen. Eertijds waren vooral vlokdobbers met centraal gat populair. Ze zijn nog steeds te koop, torsen veel lood, maar zijn slecht zichtbaar en bovendien duur. Ik heb ze al jaren geleden afgeschaft en vis nog uitsluitend met pauwpennen. Lange pauwpennen. Gemiddelde lengte bedraagt 18 tot 20 cm, de doorsnede een halve centimeter minstens.
Zet er twee schuifjes of elastiekjes op, één aan de onder- en één aan de bovenkant, dit om kantelen tijdens het zetten van de haak te voorkomen. Verf de topjes over een afstand van een centimeter fluorescerend oranje (Humbrol); breng daaronder met een watervaste viltstift een zwarte ring aan Onder alle omstandigheden is de pen nu duidelijk zichtbaar.
Uitloden is een fluitje van een cent. Bepaal voor eens en altijd welk gewicht U het prettigste, zowel ver als precies werpt.
Zet dat gewicht op de lijn, waarna U de pen aan de onderkant zodanig op leng te knipt dat er nog een centimeter boven water steekt. Omdat verspelen ook in rieten en waterlelies óók met 20/00 niet altijd kan worden voorkomen, raad ik het gebruik van onderlijntjes aan: halve meter lang, waarop de haak, het lood en een pen zijn gemonteerd. Aan de bovenkant bevindt zich een lus en men vervoert het geheel gewikkeld rond een kartonnetje.
In het eind van de hoofdlijn zit eveneens een lus. Na het verspelen heeft me niets anders te doen dan de lussen te verbinden.

Ik heb altijd minstens een dozijn van die kant en klare tuigjes in een,doos bij me. Bovendien zit daarin lijnvet, reservelood en dito haken, plus een slijpsteentje.


Zien
De verdere uitrusting bestaat uit een polaroidbril, pet of hoed met grote klep of rand en een net met een lange steel. De toevoeging "lang" is in verband met de sompige oevers van sloten essentieel. Waadnetjes, waarmee je ook in de polder soms enkele lieden ziet rondsjouwen, zijn waardeloos. Of bezit U soms armen van twee meter lang? Nou dan.

We hebben verder alleen nog viswater nodig waarin rode rijers zwemmen. Dat is in iedere poldersloot het geval. De kunst is slechts te ontdekken in welke sloten....
Weet om te beginnen dat niet iedere polderwetering ook 'grote' voorns bevat. Dat wordt een kwestie van zoeken, en lopen, en sjouwen, en proberen, een bel dag lang. Gelukkig verraadt de voorn vaak waar of hij zich bevindt door kringen en gespetter. Natuurlijk gaat men op die plekken vissen.
Haakt men kleintjes, vis dan dieper dan de gebruikelijke - in de polder tenminste - 20 tot 30 centimeter. Reden: onder een school kleine druktemakertjes, bevinden zich vaak enkele zware jongens die daar worden "gedekt" door de jeugd. Een schooltje vis bezit namelijk dubbel zoveel zijstrepen en ogen als het aantal vissen in de school.

Geen succes? Ga dan verkassen. Blijft U zich concentreren op de combinatie 'open plek - dichte begroeiing' en sla riet nooit over.
Lang wachten na het inwerpen is niet nodig. Is de voorn er, dan grijpt die het aas zonder dralen en loopt er dan ook vlot mee weg. Zet dán pas de haak, dus nooit op het ietwat onderduiken van de pen.

Probeer de gehaakte vis uit het vuil te houden, vooral wanneer dit bestaat uit draadwier, want dat gaat graag trosgewijs rond het nylon hangen. De dril stelt, zoals gezegd, weinig voor. Landt de vis, onthaak hem, kiek hem als het een kanjer is en zet hem dan snel terug.
Grote voorn is schuw. Werp indien mogelijk geknield, loop niet vlak langs de oever. Leer daarom zowel ver als precies werpen, ook als het waait. De zware pennen en daardoor hoge loodgewichten, die ik al noemde, ca 8 gram, helpen bij het een en ander geweldig goed.


Simpel
Vist men vanuit de boot, dan dient men enkele zaken anders aan te pakken. De stekken zijn eenvoudig te kiezen; rietvelden en plantenbedden langs de randen van groter water. Men 'behandelt' ze op afstanden van 15 meter gemiddeld. Gebruik twee ankers. Twee loodgewichten of twee stapeltjes bakstenen in een lus. Kies uiteraard een stek waar de wind op staat, dit om eenvoudige te kunnen werpen.
Ook hier weer actief zijn en volhouden. Niet iedere rietkraag of bed waterplanten staat bol van de rode rijers!

Het is verder aanbevelenswaardig te voeren. Dit kan geschieden met sneetjes of hompen oud dan wel vers brood. Werpen met de hand, die lokkende korsten dicht tegen en zelfs in en tussen de rieten.
Ook de beaasde haak dient daar te belanden. Niet een halve meter vóór het riet of de planten dus, maar vlak ervoor. Hoe dichter er tegen aan, hoe bet De beste tijd? Ik wou dat ik het wist. Dat geldt ook voor wat betreft de windrichting, de bewolking en de temperatuur.
Ik weet wél dat doorvissen loont en dat de allergrootste rijers zich pas te gen het donker vertonen. Oftewel: wie moeders belooft met het eten thuis te zijn, vergooit zijn mooiste en beste kansen.

Met ietwat geluk -zei ik al dat geluk altijd staat aan de kant van de vissers die volhouden?- ben ik er van overtuigd dat U ook zult ontdekken dat het al geruime tijd doodzwijgen van de werphengel om voorns te vangen, geheel ten onrechte geschiedde.
En dat men, juist met die bijna in het vergeetboek geraakte vlok en maden, de dikste, breedste en de grootste rode rijers kan vangen, zeker langs de rietkragen van groter water.

Laat dat nu net de plekken zijn waar die nieuwbakken vliegvissers niet kunnen vissen! Zou dat toeval zijn..... ?

 

Paling vissen

Algemeen
Palingvissen is geen intensieve vorm van visserij, het kost wat uurtjes nachtrust, maar daar krijgt u dan ook wat voor terug... een gevecht met een reuzenpaling vergeet u nooit meer. Daarnaast is een kleine paling erg lekker om op te eten (vooral als u zelf vis rookt of dit door een goede bekende laat doen).

Er zijn twee manieren om met een hengel paling te vangen. U kunt het proberen met een dobber met daarop een breekstaafje of met een schuifloodje op de bodem.

Dobber
Eerst zal ik het vissen met een dobber bespreken omdat dit mijn voorkeur heeft. Als hengel kunt u bijna alle soorten hengels gebruiken. Een karper- of snoekhengel voldoet uitstekend. Als de hengel maar een gram of 10 makkelijk weg kan zetten. 
De dobber maakt ook niet zoveel uit, een dobber waar u lekker mee kunt werpen van een gram of 5 tot 10 voldoet uitstekend. 
Ik heb vooral goede ervaringen met voorgeloodde schuifdobbers, u kunt de diepte makkelijk aanpassen en ze werpen als een kanonskogel. 
Om de dobber te kunnen zien in het donker is een breekstaafje een erg makkelijk hulpmiddel. Het miniformaat ziet u goed genoeg, en het verjaagd de vis minder.
Verder heeft u nog wat lood nodig om de dobber uit te loden, een stukje bladlood (wat bouwvakkers gebruiken) voldoet goed genoeg. Als lijn is 25/00 een mooie keuze.

Het is altijd noodzakelijk om een onderlijntje te gebruiken. Niet omdat de vis anders niet bijt, maar om bij vastzitten alleen onderlijn en haak te verspelen, en geen dure dobber. 
Ook bij het onthaken is een onderlijntje ideaal.

Bij het vissen moet u afwachten hoe het gaat. Loopt de paling erg goed en maakt de plaats niet zoveel uit, dan kunt u niet meer dan één hengel gebruiken. 
Loopt de vis niet zo goed, dan moet u zoeken. De hengels over de breedte verdelen, u kunt dit met uw vismaat afspreken. 
Het is aan te raden om als het echt niet gaat gewoon eens vijftig meter te verkassen, en naar schuilplaatsen als bomen en bruggen te zoeken.


Zonder dobber
De tweede manier om op paling te vissen is met een wartelloodje, met een wakertje of de top als beetregistratie. 
Als loodje kunt u het best een wartelloodje gebruiken, het gewicht hangt van uw hengel en het water af en kan variëren van 5 tot misschien wel 50 gram. Maar daar moet u zelf wat mee experimenteren. 
Als waker is een belletje op de top in theorie ideaal, maar in de praktijk tingelt dat ding met een beetje wind de hele sessie door, en dat is snel knap irritant. Heeft u een elektronische waker dan kunt u die inzetten. Heeft u die niet, dan kunt u tussen de eerste twee ogen van de hengel een stukje zilverpapier over de lijn vouwen en daar wat zand opleggen. 


Benodigdheden
Bij het nachtvissen is de grote moeilijkheid zo weinig mogelijk, maar toch genoeg mee te nemen. Een lijstje met noodzakelijke dingen naast uw reguliere uitrusting: 
· reserveonderlijntjes (veel),
· een zaklamp/hoofdlamp,
· een goed vismes,
· een emmer voor de vangst,
· wat te eten en te drinken,
· reservedobbers,
· breekstaafjes,
· een klapstoel,
· aas (bij wormen: veel!).
Deze lijst is een indicatie en kan naar believen worden aangepast.


Groot of klein?
U kunt als beginner beter beginnen met het vissen met een worm op de kleinere exemplaren. U leert dan de gewoonten van de vis kennen. Wellicht vangt u tussendoor ook wel eens een grote paling.

Heeft u de smaak te pakken, dan kunt u vissen met twee hengels, waarvan één met worm en één met visje beaasd zijn. 
Als u alleen op echte monsterpalingen wilt vissen kunt u zich daarop specialiseren, maar dan moet u zorgvuldig uw stekken kiezen en uw materiaal ook aanpassen, maar daar later meer over.

 

De aanbeet
Wanneer een paling aanbijt, is dat bijna niet te missen en misslaan is bijna onmogelijk. Integendeel, u moet er juist voor uitkijken dat u snel aanslaat omdat de vis anders de haak wel erg diep in de keel krijgt. Vooral de kleintjes zijn zeer vraatzuchtig, als u met een visje de grotere exemplaren bejaagt kunt u wel wat langer wachten.

Als u de paling aan de haak heeft, is er maar één ding dat u te doen staat: zorgen dat de paling in kwestie zo snel mogelijk uit het water en in een veilige bewaarplaats terechtkomt. Als een paling een obstakel weet te bereiken kan deze zich namelijk met zo'n kracht vastzetten dat u alleen nog kunt hopen dat 'ie weer los komt.

Heeft u de paling op de wal, dan moet u beestje zo snel mogelijk van de lijn halen door eventueel gewoon de onderlijn door te knippen. Probeert u namelijk een paling te onthaken, vaak ook nog in het donker, dan zal hij van uw lijn een grote warboel maken. En dan is ook de kans dat u de haak in uw hand krijgt niet ondenkbeeldig. 
De onderlijn doorknippen en een nieuwe bevestigen is gewoon de veiligste, makkelijkste en snelste methode.

Wilt u de vis meenemen om op te eten, dan kunt u de vis in een emmer met een deksel erop bewaren. het is ook een optie om twee emmers in elkaar te schuiven, met de paling in de onderste. Bouwt u geen beveiliging in, dan springt de paling er zonder enige moeite uit. U staat er versteld van hoe snel ze het water weer kunnen bereiken. 
Wilt u de paling terugzetten, knip dan de lijn zo kort mogelijk af, die haak raken ze wel weer kwijt. Door het hele gedoe van onthaken zouden ze meer schade krijgen door hun felle verzet.


Soms wel, soms niet

De paling is een wispelturige vis, de ene nacht kunt u door de vele beten geen twee hengels bedienen, de volgende nacht kan het zijn dat u blij moet zijn met twee stuks. 

Geluk is dus ook een grote factor, maar u kunt het geluk wel een handje helpen door goede stekken uit te kiezen (sluizen, of duikers en bruggen e.d.) en op de goede nachten aan het water te zijn. 
Die nachten uitkiezen leert u echter alleen door ervaring. Regeltjes zijn er eigenlijk niet voor te geven. 

 

DE BRASEM: EEN SLIJMJURK EN EEN MODDERFIGUUR 
De brasem is één van de in Nederland meest voorkomende zoetwatervissen. Niet iedereen is in zijn nopjes met deze vis. Vooral het slijm, dat doet het 'm (net niet). 
Toch is de brasem een enorm goede sportvis. Vang er een paar tijdens een wedstrijd en u dingt zo mee naar de grotere prijzen. 

 

Eerst zult u echter moeten leren de brasem te zoeken. 
Vaak vindt u hem in de oeverzone of aan de kant van een plas of sloot. Hij houdt van ondiepe gedeelten, waar u hem kunt 'spotten' door grote modderwolken of opstijgende bellen. 
De brasem is een echte bodemvis die er van houdt om in de modder te wroeten. Dat doet hij niet voor niets, in de bodem vindt de brasem zijn voedsel als geen ander. 


TAFELTJE DEKJE 
Het menu van de brasem is niet echt gevarieerd. De brasem voedt zich voornamelijk met muggenlarven, watervlooien, dierlijk plankton en wormen. 
De vis lust echter bijna alles. En bijna alles voldoet dan ook als haakaas. Maden, broodvlokken, maïs, noem maar op. Ondanks dat onnatuurlijke voedsel laat hij zich vaak door deze 'delicatessen' verleiden. 


DE UITRUSTING 
Wie ving er vroeger, toen u nog klein was, al geen brasems? Ik kan me nog herinneren dat ik mijn hengel voorbij zag zoeven het water in. Ik zat toen op een brasem hotspot en lette even niet op... 
Een vaste stok, een feederhengel of een winckle picker. Bijna iedere hengel voldoet aan het vissen op deze slijmjurk. 
Let er wel op dat de brasem na het aanslaan even tegensputtert. Dit is het moment dat uw uitrusting de klappen moet kunnen opvangen, want na de eerste klappen laat de brasem zich meestal zonder noemenswaardige tegenstand het net in geleiden. 
Gebruik daarom een niet al te lichte lijn. Denk, afhankelijk van de soort hengel en uitrusting, aan een lijn van ongeveer 0,14 - 0,18 mm. diameter. 
De haak behoeft voor de brasem niet al te groot te zijn. Een scherpe haak, nummer 10 - 14, voldoet zeker. 


PEILEN 
Met welke hengel u ook vist, enkele belangrijke onderwerpen moet u niet vergeten. Denk als eerste aan het uitpeilen. Brasem houdt zich, zoals eerder opgemerkt, vaak bij de bodem op. Ondiepe gedeelten zijn favoriet bij deze vis. Als u denkt dat u dan altijd dichtbij de kant moet vissen, komt u bedrogen uit. Vaak kunt u de grotere brasems een heel stuk uit de kant vangen. Vaak houden ze zich op rond plateau's. Juist peilen kan ervoor zorgen dat je de hele vissessie op de juiste diepte ligt. 


MONTAGE 
Een juiste montage van het lood is essentieel voor een goede vangst. 

U ziet, op een geruime hoogte boven de haak monteert u het lood op korte afstand van elkaar. Het laatste, een klein, loodje monteert u net boven de bodem. Het aas en de onderlijn liggen dus op de bodem. 

Zorgt de wind voor het wegdrijven van je montage, dan kunt u het laatste loodje ook op die wijze monteren dat het ook op de bodem ligt. Daardoor wordt het geheel iets rustiger. 

Heeft u een echte stroming in het water, kies er dan voor om het laatste loodje te voorzien van nog en loodje en zorg dan dat beide loodjes op de bodem liggen. Denk eraan dat je de dobber dan niet geheel uitlood, anders wordt de dobber namelijk door de stroming onder getrokken. 


VOER 
Ook het voeren is natuurlijk belangrijk. U kunt veel soorten voer maken, afhankelijk van de diepte, stroming, zicht, etc.

Tot zover enkele belangrijke onderwerpen om succesvol op brasem te vissen. Let wel, dit zijn vrij algemene onderwerpen. Op deze site vindt u (binnenkort) meer over het vissen op brasem op de vele verschillende manieren. 

 

Back