Aas

AASSOORTEN
Aardbei, Aardappel, Banaan, Boilie, Boon, Braam, Brood, Broodkorst, Caster, Discomade, Dood aas, Duivenvoer, Erwt, Gekookte worst, Gras

Hennep, Hondenvoer, kaas, Kattenvoer, Kers, Kikkererwt, Kippenlever, Kunstaas, Levend aas, Lunch worst, Made, Maïs, Meelworm, Mestpier, Mossel, Muggenlarf

Partikels, Pasta, Peen, Pinda, Pluimpje, Pop-up boilie, Roggebrood, Rozijn, Speciaaltje, Spek, Steurkrab, Tijgernoten, Vlieg, Vlierbes, Voermade, Worm, Wortel


(Indien er onder het aassoort de link "bereiding" staat, kunt u doorlinken naar de pagina waarop de bereiding staat uitgelegd.)


AARDBEI 
We spreken hier over de verse aardbeien. Waarschijnlijk zo nieuw, dat het daarom zo goed vangt. Vooral karper is verzot op aardbeien. Een paar dagen voeren met de zomerkoninkjes en de aardbei direct op de haak. Niet geschikt voor lange afstand. 

AARDAPPEL 
Over aardappel weet u waarschijnlijk alles al. Kook aardappels niet helemaal af. Ze moeten wel gaar zijn, maar niet bloemig. Brasem, ruisvoorn en zeelt zijn dol op stukjes aardappel. Met een hele aardappel direct op de haak werd vroeger veel op karper gevist. Denk bijvoorbeeld eens aan een krieltje. Karpers weten niet wat hen overkomt als u er nu weer mee gaat vissen ! 

BANAAN 
Voor karpers en soms ook zeelten is banaan een zondagsmaaltje. Met behulp van een aasnaald kan een stukje banaan op de haak geplaatst worden. Het inwerpen moet voorzichtig gebeuren, anders dient het als lokaas. 
U kunt het iets vaster maken door het te vermengen met brood. 
Zie ook: Braam
, Kers, Vlierbes 

BOILIE 
De boilie is een relatief nieuw soort aas. Het is eigenlijk niets meer dan een hard bolletje deeg, voorzien van de mooiste kleuren en geuren. 
De boilie wordt gebruikt voor het gericht vissen op karper. 
Boilies zinken. Er worden echter ook drijvende boilies gebruikt, zogenaamde pop-ups. 
Boilies worden op een hair bevestigd aan een aparte onderlijn. De haak blijft geheel vrij. Het idee daarachter is dat de karper de boilie opzuigt, wegzwemt, weerstand voelt, de boilie (en de haak) weer uitspuugt en door de uitspugende haak wordt gehaakt. 
Boilies zijn er in alle soorten en maten; van kleine boilies als een knikker tot stuiterachtig grote boilies. Perzik, tuttifrutti, vogelzaad, vis, banaan, chocolade en mint zijn enige smaken waaruit u kunt kiezen. 
Zie ook: Pop-up boilie

Zie ook: Bereiding 

BOON 
Diverse soorten bonen kunnen we gebruiken voor het vissen op karper en kopvoorn. De meest bekende zijn wel de witte en bruine boon. Het beste zijn de zachte bonen uit een potje of blikje. Enkele bonen op de haak of hair zullen met name de karper welgevallen. 

BRAAM 
Vooral op die plaatsen waar bramenstruiken langs de waterkant staan, is de braam een apart, maar goed aas. Het enige nadeel is dat bramen nogal moeilijk op de haak blijven zitten (en uiteraard zijn de rijpe bramen het beste...). 
Een perfect aas voor de kopvoorn en karper. 
Zie ook: Banaan
, Kers, Vlierbes


BROOD 
Brood is een aloud aas. Wie heeft er immers geen brood thuis? Pak een boterham en ga even een uurtje vissen. Dit populaire aas wordt bijna door elke zoetwatervis gewaardeerd. Voorn, brasem, bliek, bijna alle zoetwatervissen eten het. Neem uit een verse of opgepiepte witte (lichtbruin kan ook) boterham een klein stukje en rol het tussen uw vingers tot er een klefachtig bolletje ontstaat. Prik dit daarna aan de haak. Eén nadeel heeft brood als aas wel; het kan er bij een aanbeet snel af zijn. 
TIP: Wilt u brood vers houden, doe dan enkele druppels koffiemelk tussen iedere twee boterhammen. 
Zie ook: Broodkorst, Pluimpje

BROODKORST 
Vooral bij karpervissers is de broodkorst een populair drijvend aas. Azende karpers aan de oppervlakte willen nogal eens verleidt worden door een lekkere korst witbrood. 
Neem een witte boterham (lichtbruin mag ook) en scheur er een stuk met korst vanaf. Rijg de kale haak door de korst. Maak de korst ietwat nat, voordat u de korst in het water gooit. Gooi ook niet te hard, want de korst kan er vrij snel afvallen. De korst achter de karper gooien, langzaam naar de karper bewegen en op het juiste moment aanslaan. 
Zie ook:
Brood, Pluimpje


CASTER 
Een caster is eigenlijk niets meer dan een verpopte made. Een made heeft niet het eeuwige leven. Na enige tijd zal deze gaan verpoppen om daarna als vlieg aan zijn tweede leven te gaan beginnen. De made zal minder gaan bewegen en harder worden. De kleur verandert van wit naar donkerrood tot zwart. Een caster blijft in principe drijven, maar aan de haak zal hij snel naar beneden zakken. Casters staan vooral op het menu van de voorn en brasem. Ook in combinatie met een made doet de caster wonderen. 
Zie ook: Discomade
, Made, Speciaaltje, Voermade 
Zie ook: Bereiden 

DISCOMADE 
Discomaden, toen we ze zelf tegenkwamen waren we verrast. We verwachtten een doosje maden waaruit we muziek zouden horen van Ottawan uit 1980; D.I.S.C.O.... 
Maar niets was minder waar. Discomaden bleken gewone maden te zijn, maar dan voorzien van diverse kleuren. Rood, geel, groen, oranje, blauw en geel kwamen we tegen. Door elkaar werden ze discomaden genoemd. Ondanks dat deze maden 'milieuonvriendelijk' zijn, zweren vooral Groningse vissers bij gekleurde maden. 
Zie ook: Caster, Made
, Speciaaltje, Voermade


DOOD AAS
Sinds het vissen met levend aas verboden is, dient de roofvisser uit te wijken naar kunstaas of een stukje dood aas. (Het is niet verboden om aasvissen bij u te hebben.) Een stuk vers vis aan een flinke haak of een dregje wil nog wel eens keiharde runs geven van roofvis. Ook karper zal regelmatig als bijvangst aan uw haak te vinden zijn.
Zie ook: Kunstaas, Levend aas
 

DUIVENVOER 
Duivenvoer is eigenlijk geen aas. Het is echter wel een prima voermiddel. Het voer van duiven bestaat namelijk uit erwt, diverse soorten granen, kikkererwten en maïs.
Let op: Duivenvoer kan -indien onjuist bereid- schadelijk zijn. Lees het bereiden van het duivenvoer dus goed.
Zie ook: Bereiden


ERWT 
De erwt is begonnen aan een opmars in vooral voorn,- brasem,- en karperland. Het zusje van maïs is eindelijk ontdekt. Ook hier geldt: een tijdje voeren en daarna de erwt op dezelfde wijze als maïs aanbieden. U zult wat moeten experimenteren met erwten uit een potje en diepvrieserwten. We geven er nog net geen garantie op, probeer het zelf maar eens. 

GEKOOKTE WORST
Gewoon de gekookte worst bij de supermarkt vandaan. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als lunchworst. Een perfect aas voor oppervlaktekarper.
Zie ook: Lunchworst


GRAS 
Met gras vissen? We horen uw hersens al knarsen... 
Wie heeft er nog nooit slurpende karpers aan het wateroppervlak gezien, zo in de vroege morgen of op een warme dag? Nog nooit karpers horen grazen bij de kant en als u dan ging kijken dat ze het gras van de kant af vraten? Baalde u er dan ook zo van dat u geen broodkorst bij u had? Had dan maar een polletje gras genomen. Neem wel wat lang
gras en probeer het enigszins bij elkaar te binden. Doe dit polletje aan een kale haak en gooi het achter de slurpende karper. Langzaam naar de karper bewegen en op het juiste moment aanslaan.

 

Back